Frank Svensson in memoriam

Efter att ha nåtts av budet att Frank Svensson avlidit på nyårsafton har Schack 08 sorg. Frank blev medlem i vår klubb i mitten av 1960-talet. Han utvecklades till en stark spelare och nådde mästarklassen i Sveriges Schackförbund, och han ägnade sig även med framgång åt korrschack.

Sina största insatser för klubben gjorde Frank som administratör, då han under femton år skötte kansliet. Han var med om att arrangera två SM-tävlingar, 1968 och 1988. Vid det sistnämnda tillfället var han den drivande och samordnande kraften bakom arrangemanget.1996 tog Frank initiativet till att Schack 08 arrangerade Påskturneringen, och denna mycket populära tävling hade han ansvar för under drygt tio år. Den tävlingsform som på detta sätt etablerades av Frank i schacksverige lade grunden till de nuvarande grand prix-turneringarna.

Frank var en varm person som man alltid kunde lita på och som ständigt hade nya idéer om hur schackverksamheten skulle kunna utvecklas. Han var mycket uppskattad och omtyckt av klubbmedlemmarna, och hans engagemang sträckte sig även till det sociala samhället utanför schacklokalerna. Trots att Frank under senare år varit drabbad av svår sjukdom följde han med aldrig vikande intresse verksamheten i sin schackklubb, där han var utnämnd till hedersmedlem.

Schack 08 sörjer en engagerad medlem och god kamrat, som gjort betydelsefulla insatser för schackverksamheten . Vila i frid Frank!


Kommunfinal schackfyran 5/12

Den 5/12 spelas kommunfinal i schackfyran. Tävlingen äger rum på Himmelstalund, Mässhallarna sal A. Tävlingen kommer pågå hela dagen (8-16).

Det har, hittills, anmält sig 37 klasser (ca 840 elever) i Norrköpingsområdet! Det är roligt med så stort intresse, men det betyder också att det behövs mycket folk. Så om du kan hjälpa till under dagen, även om det bara är någon timme, får du gärna höra av dig till Lars-Göran Lantz, ÖSF.Schack08 i Elitserien!

Schack08, rycker upp till elitserien i schack för säsongen 2018/2019. Detta blev klart efter att två av lagen i Elitserien drog sig ur.

I april offentliggjordes nyheten att både förra säsongens vinnare Malmö AS och trean SK Team Viking drar sig ur Elitserien kommande säsong.

SK Rockaden (Umeå) och Schack 08 fick erbjudande om att ta de vakanta platserna i Elitserien, och båda tackade ja. Beslutet överklagades av Kungstornet, men avslogs av både tävlings- och regelkommittén och därefter av disciplin- och regelnämnden.

Klubben gratulerar A-laget till den här möjligheten och önskar lycka till i den kommande säsongen.


Grattis till Norrköpingsmästaren!

Norrköpingsmästarskapet 2018 är avklarat, och vi gratulerar Christoffer Stenman till segern. Årets turnering lockade hela 15 deltagare till start, och det blev spännande in i slutet. Inför sista ronden hade Christoffer turneringen i egna händer. Allt som krävdes var remi i sista ronden. Detta är dock lättare sagt än gjort med tanke på att hans motståndare var topprankade Josef Ask, med nästan 300 poäng högre rating. Om Josef skulle vinna skulle han även ta hem turneringssegern.

Men den stora dramatiken uteblev. Efter endast 10 minuter och 5 drag tog spelarna remi, och Christoffer stod ensam kvar som turneringssegrare. Tomas Arvidsson fick lika många poäng, men hade något lägre kvalitetspoäng.

Klubben tackar alla spelarna för deltagandet, och gratulerar Christoffer till segern.

Stolt Norrköpingsmästare