Korr SM 1980

Följande text är från schack08:s klubbtidning Schackglimten skriven 1980 av Frank Svensson. För 40 år sedan var Schack 08 bäst i Sverige i korres-pondensschack. Mycket vatten har runnit i Strömmen sedan dess, men av spelarna i laget från 80-talet är Tapio Ukkonen fortfarande aktiv och en viktig kugge och stark poängplockare i lag III i Allsvenskan (2020).

Bakre raden: Frank Svensson, Tapio Ukkonen. Främre raden: Jörgen Nilsson, Allan Jonasson

Schack08 vann SM

Korr Lag SM 1980 är nu över. När krutröken lagt sig och de sista partierna har avdömts, står det klart: SCHACK 08 VANN!!

Själva har vi väl en längre tid varit rätt så säkra på hur det skulle gå. Men det blir ändå lite nervöst innan det är helt klart med avdömningar ovh e.v. protester.

Våra ambitioner från start var väl aldrig så högt ställda som till förstaplatsen, även om vi inte på något vis kände oss slagna på förhand. På förstabord spelade Matts Eriksson, som dock efter en tid fick problem med hälsan och tvingades lämna över sina partier till förstareserven Allan Jonasson. Allans jobb var svårt, det är mycket svårt att ta över någons korrpartier och snabbt sätta sig in i ställningarna.

Han klarade av sin uppgift med glans och poängskörden blev 2,5 på de 9 partierna.

På andrabordet spelade undertecknad. Jag hade en rad märkliga partier och fick ett par poäng utan större ansträngning. Bla satte en motståndare bort sin dam genom att göra ett skrivfel. Synd i och för sig då min ställning troligen ändå var vunnen. Poängen på andrabord blev 7.

På tredjebord spelade Jörgen Nilsson. Han spelade mycket bra och vann några mycket fina partier. Två av dem visade vi i förra schackglimten. Det finaste var nog i alla fall det som dröjde längst, och var tvunget att sändas in för avdömning. Det förtar lite av partiet att motståndaren inte gav upp. Han var ju stenförlorad. Jörgen tog också 7 poäng.

Tapio Ukkonen spelade på fjärde bord. Han gjorde en väldigt bra turnering, och hans 6,5 poäng var utan tvekan den största överraskningen i vårt lag. Tapio gjorde ett par mycket fina partier, och hans poängskörd var snarare i underkant än i överkant. Vi har jobbat mycket ihop, och hjälpt varandra med analyser. Det är nog den största förklaringen till vår seger. Nu får vi lägga Lag SM 80 till handlingarna, och blicka framåt. Den 1 december startade nämligen Lag Sm 82 och där är vi givetvis med för att försöka försvara vår egen titel. Det blir nog svårare den här gången, för hotet bakifrån kommer nog kännas besvärande. Det nya laget får följande utseende.

Bord 1. Jörgen Nilsson
Bord 2. Willy Pettersson
Bord 3. Frank Svensson
Bord 4. Ulf Bergsten

Här följer en prislista från Lag SM 80 och därefter ett parti av varje spelare i vårt lag.

LagPartipoäng
Schack 08 Norrköping23
Karlstads ASS21
SK VI-MO Falkenberg19,5
SK SASS Stockholm19
Eskilstuna SK18,5
Täby SK18
Linköpings ASS I17
Vällingby SS15
Fagersta SS 14,5
Linköpings ASS II14,5

Man hör ständigt prat om att utvecklingen får framåt, världen blir mindre, och avstånden krymper. Som korrspelare gör man ibland reflektionen….

  • Varför höjs då ständigt portot?