Terminsavslutning

På torsdag vecka 19 är det helgdag och därför stängt på schackklubben.

Vecka 22 har vi terminsavslutning. Vi börjar med avslutning i barngrupperna kl 18-19. I nybörjargruppen har vi en tävling med vårdnadshavare mot barn. Så vi önskar att så många föräldrar och släktingar som tex mormor eller syskon som möjligt ställer upp och spelar mot barnen i en lagmatch, inga förkunskaper krävs. Vi kommer spela ett enklare minispel.
I de övriga grupperna kommer vi ha en blixtturnering. Vi har fina priser och bjuder på lite fika, ta med eget fika om man så önskar

Efter ungdomsträningen har vi, som vanligt, klubbmästarskap i blixtschack 3+2. Tävlingen är elorankad. Efter tävlingen är det prisutdelning till vinnaren av NM och avtackning av Håkan Jonsäll. Vi håller på till ca 22.00.

Efter sommaren börjar schackterminen igen i slutet av augusti/början av september. Vi återkommer om detta.

Vänligen
Bengt, Maria, Jostein, Stefan och Pontus 


Logo påskturneringen

Rekordmånga deltagare tävlar om 50 000 i prispengar

Påskturneringen som går av stapeln 29:e mars 1:a april har i skrivande stund lockat till sig hela 173 deltagare. Tävlingen är den femte deltävlingen i Svenskt Grand Prix. Deltagarna gör upp om totalt 50 000:- i priser. Det är också ett distriktsmästerskap för Östergötland där bäst placerade spelare som representerar en klubb i Östergötland blir distriktsmästare. Bland de anmälda återfinns förra årets vinnare FM William Olsson från Örgryte SK och GM Jonny Hector som vann tävlingen 1998 och 2002 och även svenska mästaren från 2021 Jung Min Seo. Högst rankade är för nuvarande IM Kristian Stuvik Holm (2492) och IM Milton Pantzar (2472) båda från Lunds ASK. Högst rankade kvinna är WIM Irina Tetenkina Wasa SK (2138).

Från Schack 08 Norrköping deltar FM Josef Ask (2178), Johan Björkeroth (2133), Johan Wiklund (1947), Vide Löfgren (1919), Christoffer Stenman (1910), Bengt Uddbom (1829) och Pontus Bergqvist (1624) i stora påskturneringen och Kenthy Pettersson (1270) samt Johan Sjölander (1228) i den lilla tävlingen.

Alla anmälda spelare kan ses här.

Stora tävlingen spelas som vanligt i lokalen bankiren som är på andra sidan gatan från Grand Hotell. Lilla påskturneringen spelas i konferensrummet en våning upp på Grand Hotell.

Priser

Huvudturneringen:

  • 1:a pris: 15 000 kr
  • 2:a pris: 7 000 kr
  • 3:e pris: 4 000 kr
  • 4:e pris: 3 000 kr
  • 5:e pris: 2 000 kr

Lilla påskturneringen:

  • 1:a pris: 4 000 kr
  • 2:a pris: 2 000 kr
  • 3:e pris: 999 kr

Rankingpriser om 900 kr i grupper om 12 spelare. Orankade spelare kan inte tävla om rankingspriser.

Erbjudanden från våra samarbetspartners

Vi samarbetar med Elite Grand Hotel. Deltagarna bokar sina hotellrum med koden SCHACK på elite.se där gästerna erhåller 20% rabatt på ordinarie pris. Varje enskild gäst är ansvarig för eventuella om- eller avbokningar.

Restaurang Darna erbjuder gratis dricka vid köp av måltider i samband med påskturneringen. Darna finns på Drottninggatan 16, bara ett stenkast från spellokalen.

Livesändningar

Toppartierna i tävlingen kommer kunna följas live på nätet, mer information om detta hittar du här. Du får gärna också gå med i Schack 08:s discord server och prata med någon där om tävlingen:  discord.gg/ungXf4x

Mer Information

Besök vår huvudsida www.schack08.se/paskturneringen för mer information.

För ytterligare frågor om turneringen, kontakta oss via uppgifterna nedan.
info@schack08.se
Jostein Langstrand, 070-759 36 90


Superettan nästa år igen!

Årets säsong av superettan startade på hemmaplan med sammandrag på Grand Hotell i Norrköping 13:e-15:e oktober. Alla lag från elitserien och superettan var där, så det var ca 200 schackentusiaster på plats med några av Sveriges bästa spelare i toppen. För förstalagets del blev helgen lyckad med vinst mot Farsta. Laget spelade bra och även stämningen var på topp i laget med middag på lördagen på restaurang. God lagsammanhållning är något som kännetecknar säsongen 23/24. Rond fyra vanns hemma mot Uppsala, medan rond fem och sex blev tuffa förluster i Skara mot Helsingborg och Skara, viktigare var att stämningen var på topp med mycket skratt och partianalyser på kvällen.

Foto: Lars OA Hedlund
Foto: Lars OA Hedlund/Sveriges Schackförbund

Förutsättningarna inför sista sammandraget i Stockholm var tydliga, många lag var inblandade i striden om att hålla sig kvar i serien. Rond 7 och rond 8 var riktiga ödesmatcher mot gotländska Burgsvik Alva och norrländska SS Luleå som båda var båda var konkurrenter kring strecket. Spelarna i laget har ställt upp bra och lagledare Johan Björkeroth var trygg med en stabil kärntrupp som kämpade bra för att försvara klubbens färger. Vi fick inte förlora mot Burgsvik och det såg tufft ut i början av matchen, men efter en trög start gick resultaten Schack 08:s väg och oavgjort 4-4 var ett bra resultat. Luleå har ett på papperet starkt lag med några titulerade spelare som förstärkt klubben, så det såg ut att bli en väldigt svår match. 4-4 hade väl varit bra igen, men till skillnad från Burgsvik matchen började Schack 08 väldigt starkt, efter ett par snabba segrar, så kände segern inom räckhåll och nu gällde det bara att hålla ut och säkra remier på de återstående borden. Schack 08:s FM Josef Ask mötte GM Thomas Ernst och lyckades framtvinga dragupprepning och i det läget var matchen 4-3 till oss. I det sista partiet spelade Per Wikström och lyckades hålla remi i ett spännande damslutspel och Schack 08 hade lyckats vinna matchen och i praktiken nästan lyckats säkra kontraktet i superettan. På lördagskvällen var det återigen trevlig middag, den här gången ackompanjerat av matematiska beräkningar om vad som skulle krävas för att säkra kontraktet. I sista matchen mötte vi på förhand tufft motstånd i Kristallen som till och med hade säkrat avancemang till elitserien. Vi lyckades relativt tidigt i matchen ta de partipoäng som behövdes för att bli helt klara. Ett trött, men glatt lag kunde pusta ut och ser fram emot nästa säsong.


Påskturneringen 29:e mars-1:a april

Snart är det dags för årets påskturnering på Grand Hotell i Norrköping. Påskturneringen arrangeras under påskhelgen och är en av Sveriges största schacktävlingar där många av Sveriges bästa schackspelare brukar delta. Lilla påskturneringen som riktar sig till lägre rankade spelare.

Tävlingen är en del av Svenskt Grand Prix i en serie med andra stora tävlingar. Det är också ett distriktsmästerskap för Östergötland där bäst placerade spelare som representerar en klubb i distriktet blir distriktsmästare.

Priser

Huvudturneringen:

1:a pris: 15 000 kr
2:a pris: 7 000 kr
3:e pris: 4 000 kr
4:e pris: 3 000 kr
5:e pris: 2 000 kr

Lilla påskturneringen:

1:a pris: 4 000 kr
2:a pris: 2 000 kr
3:e pris: 999 kr

Mer info och anmälan

Schack 08 välkomnar alla deltagare i 2024 års upplaga!


Schack 08 II vann mot Hammarö

Förra helgen spelade Schack 08 lag II mot Hammarö SK borta. Hammarö är en relativt liten schackklubb som ligger i Karlstad. Hammarö lämnade en sen w.o pga sjukdom och slutresultatet blev 0.5-7.5 till Schack 08:s fördel. Laget ligger nu tvåa i tabellen med samma poäng som Eskilstuna trots en match mindre spelad.

Nästa helg avgörs vilket lag som går upp till division ett under sammandraget i Norrköping där Schack 08 först möter Karlstad AS på lördagen och sedan Säffle på söndagen. Vi håller tummarna och önskar laget lycka till!

Förstalaget spelade också denna helg och räddade kontraktet i superettan, mer om det senare.

Imorgon måndag den 11:e mars är det årsmöte på klubben kl 18.00.
Välkomna!