Stenman klubbmästare 2021!

I måndags spelades rond 7 av klubbmästerskapet. Det blev inga resultatsmässiga skrällar, utan de högre rankade vann sina partier. Detta innebär att Christoffer Stenman som innan ronden ledde med en halv poäng före Anders Dahlstedt kunde ta hem 2021 års mästerskap. Dahlstedt vann sitt sista parti och slutade på en fin andra plats. Trea kom Roger Larsson och fyra John Eckdal som också gjorde en start insats i turneringen och slutade på samma poäng (5) som Roger , men med lite sämre kvalitetspoäng. Mattias Nörager som spelar för LASS kom på en femteplats med 4.5p och nya spelarna för i år Martin Einarsson och Vide Bennet tog hela 3p. Hugo Melefors tog 2p och placerade sig före Peter Gustavsson 1p och Kenthy Pettersson.

I sista ronden spelade Stenman vit mot Hugo Melefors i ett parti där Hugo spelade öppningen Caro Kann och Stenman valde spela den så kallade tvåspringarvarianten. Partiet kan ses i sin helhet här:

https://lichess.org/study/embed/6D0yHZ4q/bHHdamMD

Nedan följer en kort intervju med vinnaren.

Christoffer Stenman

Hur känns det att vinna KM?

– Det är inte så ofta man har chansen att vinna en tävling så därför känns det väldigt roligt att det gick min väg denna gång.

– Hur stort rankar du denna bedrift jämfört med annat i schackkarriären?

Oj, svår fråga. Jag lyckades vinna NM 2018 och den rankar jag lite högre. Sen har jag ett par riktigt fina resultat i öppna turneringar så skulle nog säga att detta är topp 5 någonstans.

– Varför tror du det gick så bra i år och vilket var ditt bästa parti?

Ibland är det små marginaler som gäller. Det var många jämna partier där mina motståndare spelade väldigt bra och jag var stundtals pressad. Eftersom jag spelar väldigt många öppna tävlingar så är man van vid långa partier och även att behöva spela när man är trött. Då vi spelat KM på måndagskvällar efter jobb och skola, så var en del av min plan att få till långa partier där erfarenheten av detta kunnat bli den lilla avgörande faktorn som leder till vinst. Bästa partiet skulle jag säga var mot John Eckdal: https://lichess.org/study/6D0yHZ4q/E4h7sNWA

Med detta tackar vi Stenman och alla andra som deltagit i KM 2021, nästa liknande klubbtävling blir efter nyår då Norrköpingsmästerskapet spelas.

Fullständiga tabellen syns nedan, samt listan på klubbmästare genom åren:
https://www.schack08.se/historik/klubbmastare-1913-2019/