Till minne av Erik Elenius

Erik Elenius tv i sin sista lagmatch mot Schack 08.

Erik har hastigt lämnat oss efter att ha fått en kraftig hjärnblödning. Han hittades medvetslös av sin dotter i sitt hem i Kimstad på kvällen den 12:e januari och avled senare på natten. Erik hade nyligen fyllt 70 år den 13 december. Han var aktiv och en drivande kraft i Skärblacka schackklubb de senaste åren. Han utbildade sig till läkare i Uppsala på 80-talet med inriktning mot psykiatri. Hans goda förmåga att analysera kom till sin rätt i hanteringen av patienter med psykisk ohälsa. Han var chefsläkare på ett behandlingshem i Vimmerby en period men valde senare att arbeta som leasingläkare på många olika platser i landet.

Erik föddes i den norra gruvmetropolen Kiruna. Han började spela schack redan i tonåren. Jag lärde känna honom redan som 15-åring när jag kom med i Kiruna schackklubb. Sedan dess har han varit en god vän till mig genom åren och en läromästare inom många av livets områden. Erik var alltid villig att hjälpa och uppmuntra med sina gedigna kunskaper och många är de som fått hjälp och råd av honom i krisande situationer! Han var också väl bevandrad i existentiella frågor! Många var de varierande samtal och diskussioner vi hade genom åren om både schack och livsfrågor! Efter studietiden i Uppsala på 80-talet (där även jag bodde då) bosatte sig Erik med familj i Västervik. Där började han spela klubbschack efter ett antal års uppehåll. Jag blev tillfrågad av honom om jag ville börja spela för Västervik i seriespelet, vilket jag accepterade, då jag inte hade tillhört någon klubb på många år. Även Josef Ask värvades till Västervik. Laget bestod på den tiden av Jörgen Karlsson, Mats Harrén, Viktor Nilsson, Sven Blomqvist samt bröderna John och Anton Fritz m.fl. Laget avancerade från division 3 till Superettan och hängde kvar där under några säsonger. Erik spelade en viktig roll i framgången med sitt drivande engagemang!

Eriks styrka som schackspelare var nog främst hans analytiska förmåga! Han gav sig aldrig, när det handlade om att försvara en variant som han trodde på. När min energi var slut hade han bara kommit igång! Erik valde gärna gambitvarianter med vit, t.ex. Kungsgambit och Morragambit. Med de svarta färgerna valde han öppningar som Pirc, Sicilianskt, Benoni eller Kungsindiskt. Följande parti spelade Erik på nätet mot någon för mig okänd. Han ansåg att det var ett av de bästa systematiska partier han spelat!

https://lichess.org/study/xkDejWLp/eXj0O8J1

Erik lämnar ett stort tomrum efter sig i mitt hjärta men samtidigt vill jag uttrycka tacksamhet över att jag har fått ha en sådan kär och nära vän genom livet! Erik efterlämnar tre barn med familjer, tre systrar med familjer, samt sin mor!

Begravningen sker i Norra kapellet fredag 10/2 kl 14.00. Ceremonin är öppen för alla som vill komma.
/Håkan Sternlund