Johan Björkeroth vann KM

Just innan jul spelades klubbmästerskapet 2023 klart, vinnare blev lagledaren för Schack 08:s förstalag Johan Björkeroth. Han sällar sig därmed till den digra skara schackspelare som vunnit KM sedan 1913, alla tidigare vinnare kan ses här. Vi passade på att ställa några frågor till honom och hans karriär.

Du har vunnit KM, hur känns det?
Jag är väldigt nöjd, framförallt med att jag lyckades ta mycket poäng när jag inte spelade på topp.
Det var den första längre tävlingen jag medverkade i på klubbkvällar och det känns speciellt att vinna KM!

Hur började ditt intresse för schack och vad fick dig att fastna för spelet på den tiden?
Jag lärde mig spela när jag var liten och när jag senare började 7an och fick en klasskamrat som spelade i klubb så tog det fart direkt. Jag drogs med och blev biten direkt.

Hur kom det sig att du började spela för Schack 08 och vad betyder klubben för dig?
Vår kära ordförande Wiklund inledde övertalningsförsök, ackompanjerad av Stenman, och på den vägen blev det. Jag har varit ett tag i klubben nu och det känns som hemma!

Har du några andra hobbys än schack?
Är det bra väder ute försöker jag att spela discgolf. Man måste ha sysselsättning på sommaren med.

Hur stort rankar du vinsten av KM och kan du berätta om några av dina mest minnesvärda ögonblick eller prestationer från din schackkarriär?
Eftersom jag aldrig vunnit ett KM innan så rankar jag det högt ändå.
Ett minne med bra placering kan vara 4e pris i Rilton Elo. Utöver detta minns jag juniortiden starkast med kadettallsvenskan och skollag-sm samt när jag spelade med Sckack 08s förstalaget för första gången, i Elitserien.

Vilka schackspelare eller personer har varit mest inflytelserika för dig under din karriär?
Vår juniortränare och min nära vän som drog med mig till klubben. Den senare har det blivit otaliga blixtpartier och schackvideor med. När det kommer till toppspelare har jag ingen direkt favorit, men det är allmänt kul att följa Nils i starka turneringar.

Finns det några särskilda lärdomar du har tagit med dig från dem?
Min juniortränare sa lite oförsiktigt en gång att man vinner inga turneringar på remier. Det kanske initierade min ovilja att spela remi och kämpa för vinst i varje parti, nästan oavsett motstånd. På gott och ont.

Har du någon favoritschackbok?
Vad jag minns så var Mitt System den första schackboken jag köpte, då jag råkade hittade den i en bokhandel på semestern. Den får nog räknas som favoriten.

Var det något parti du var extra nöjd med i KM?
Möjligtvis att det var något parti som jag kände att jag räknade väldigt precist i, och såg långt i varianterna, men allmänt minns jag mest när jag lyckades gå rätt i kritiska lägen för att lyckas få poäng i partierna.

Hur är det att vara lagkapten för förstalaget?
Det är ett fint uppdrag som jag försöker ta seriöst, samtidigt som jag försöker ge tillbaka något till klubben. Jag känner att jag har bra kontakt med spelarna som är med i laget och att de ställer upp. Allt som allt är det väldigt roligt, förutom när laget gör en bra match men det inte syns i poängskörden. Då får man se till att peppa lite extra!

Ska du ställa upp i NM, eller försöka försvara KM-titeln nästa år?
Den preliminära planen är att vinna KM minst 10 år i rad.